michio kushi

kokawa w. japan   17 MAGGIO 1926  -  boston  28 DICEMBRE  2014

 

welcome kushi                

 

 

Experience the vision and clarity of Michio Kushi as he leads classes exploring some of the most profound philosophical topics

 

 

Learn how to use many tools for advancing your own self discovery and understanding including yin and yang, Nine Star Ki, and much more!

Kushi Institute, a division of the Kushi Foundation Inc., is the leading macrobiotic eductional center in the world. Here students from around the globe attend residential-style programs on the macrobiotic approach to health and healing. Core programs offered year round include the week-long Way to Health program, geared for health recovery, to the Macrobiotic Career Training Program, where students gain knowldege and experience leading to careers in macrobiotic cooking or counseling.

Founded in 1978 by Michio and Aveline Kushi the Kushi Institute has offered guidance to individuals, families and organizations for more than 20 years  ...

kushiinstitute.org

 

 

ferro ledvinka

Ancona 1942 - Livorno 2000

Deve l’inusuale cognome boemo al bisnonno garibaldino naturalizzato italiano.

Con ottima e precoce memoria visiva aveva mantenuto i ricordi di quando, in braccio alla madre, era stato testimone del passaggio delle truppe inglesi durante l’ultimo conflitto mondiale.

Architetto e insegnante, abbandona presto la carriera relativa ai suoi studi per dedicarsi alle discipline di frontiera, particolarmente la Macrobiotica creata dal giapponese George Ohsawa e diffusa nel mondo da Michio Kushi.
johnny g. pequilo - giovannipelosini.com

Appunti sugli ultimi anni di questo grande personaggio nel campo della spiritualità e del channeling .
Ferro Ledvinka, dopo aver vissuto in Giappone e negli U.S.A. ed essere stato allievo di Michio Kushi, fu tra i pionieri della macrobiotica in Italia.    I suoi studi e la sua esperienza lo portarono ad avere un'immensa conoscenza dell'energia curativa degli alimenti e dei principi alchemici delle sostanze. Ha tradotto i libri dell'alchimista Fulcanelli ed ha scritto un paio di libri basati sui messaggi spirituali che riceveva durante le sedute di channeling. La mia grande amicizia con lui risale al 1993, quando ormai il suo lavoro riguardava quasi  esclusivamente l'aspetto spirituale dell'esistenza.    Ferruccio (questo il suo vero nome) aveva appreso a comunicare con la sua Guida interiore in una sorta di trance semicosciente in quello che lui chiamava contatto o channeling: si metteva seduto a gambe incrociate su un cuscino oppure su una sedia, spesso con una coperta sulle spalle, chiudeva gli occhi e quasi subito cominciava a parlare. La voce era la sua, con quella caratteristica erre "arrotata", ma il tono e le parole avevano qualcosa di particolare, di mistico. Il contenuto dei contatti era sempre estremamente significativo, soprattutto per le persone presenti, che erano sollecitate ad esprimere dubbi e pensieri ed a formulare domande con un ordine dolce, ma perentorio: "Chiedi!"
Se alcune persone formulavano domande di vario tipo, spesso la risposta era unica, ampia ed articolata, ma riusciva a sintetizzare argomenti anche molto diversi in un'unica tematica di fondo, che si sviluppava secondo concetti chiari con un linguaggio comprensibile e, contemporaneamente, ricco e molto coinvolgente, dal momento che era anche possibile interloquire. La seduta spesso terminava con l'esortazione "Andate!", poi Ferruccio rientrava in sé e sorridendo chiedeva come era andata e che cosa era stato detto, perché i suoi ricordi erano frammentari.
Un giorno Ferruccio mi chiese di restare un'intera notte svegli per un channeling particolare, richiesto espressamente dalla Guida. Fu una bella esperienza, veramente costruttiva: molti dubbi personali furono dissipati e ci fu una vera e propria iniziazione su antiche conoscenze di numerologia, ritmi della natura, energie.
Ricordo con piacere la lunga estate del 1995 in cui Ferruccio fu nostro ospite: eravamo appena tornati dagli Stati Uniti, e, mentre Rosella portava nostro figlio Lorenzo al mare ed io scrivevo il mio saggio sui Tarocchi Aurei, Ferruccio sistemava i suoi appunti e batteva a macchina su in mansarda. Nacque così il libro "Ascolta il cuore!", la sua prima raccolta tematica di contatti con la Guida, un grande insegnamento spirituale rivolto a tutti. Ferruccio Ledvinka è morto nel 2000, dopo aver contribuito, da grande Maestro, a diffondere un messaggio di antica e profonda spiritualità, cercando sempre di seguire il consiglio che la Guida ci dette in quella notte insonne:

Il nodo da sciogliere è come manifestare l'energia divina nella vita quotidiana. Non c'è altro !

giovanni pelosini   supereva - 2002

Ferruccio si fa chiamare “Ferro” che ritiene simbolicamente più Yang.

Vive a Boston, collaborando con Kushi, e in Giappone, per approfondire la materia ed apprendere le arti marziali e lo Shiatsu .
divorzia dalla prima moglie Dominique Rosel da cui era nata la figlia Barbara 1965 e trasloca presso Firenze .     sposa Anne Hodgson che gli darà tre figli: Dario 1981 Teo 1984 e Fay 1987.
Ferruccio ricomincia ad usare il nome di battesimo e scrive i suoi ultimi libri Ascolta il cuore 1996 e Cuore di gioia 1999 - raccolte dei suoi contatti medianici .      Negli ultimi anni si trasferisce a Livorno dove vive la sua nuova compagna Rossella e qui si occupa anche di numerologia e di spagiria sempre con grande entusiasmo e sempre divulgando in tutta Italia le sue numerose e profonde conoscenze.
Muore all’ospedale di Livorno il 25 luglio 2000 per un aggressivo tumore strenuamente combattuto con terapie naturali e tradizionali.

johnny g. pequilo - giovannipelosini.com - 2010

MESSAGGIO DI FERRUCCIO   LEDVINKA - https://youtu.be/NxteKLuHc2w

 

 

"The United States is a multi-racial and multi-cultural society. Its founding spirit, democracy, is historically  and universally valuable for human society. Because the United States is now holding a leadership role for the entire world in many domains, this nation should be concerned with the health and wellbeing of humanity  on this planet. Together with international cooperation, the United States should become a pioneer to correct the current human eating habits, and clean up the environment in all areas of the world. These actions  are far more important and beneficial for entire mankind, including our own America, beyond any other  national or international policy."      -Presented to the Business Advisory Council of the National Republican Congressional Committee

michiokushi.org/main.htm

 

Exotic location diets such as the Mediterranean and South Beach Diet are flavorful and heart healthy. …
Michio and Aveline Kishi introduced and popularized macrobiotics in the United States. Its diet is based on balancing the opposing forces of yin and yang. … Foods are classified into yin and yang categories according to their tastes, properties and effect on the body. …

SHEAH RARBACK - miamiherald.com - 2009

 


Michio Kushi líder da comunidade macrobiótica internacional, nasceu no Japão em 1926, estudou lei e relações internacionais na Universidade de Tóquio e terminou os seus estudos na Universidade de Columbia nos Estados Unidos com um doutoramento em Direito Internacional.    Dedicou-se à causa da paz mundial e introduziu a macrobiótica moderna nos Estados Unidos. Ao longo dos anos, proferiu conferências e seminários em todo o Mundo sobre filosofia e desenvolvimento espiritual, saúde, alimentação e doença para médicos, governantes e indivíduos e famílias.
Foi agraciado pela Organização das Nações Unidas em Nova Iorque e é consultor de governos na Europa, África e América Latina.
Fundador e Presidente da East West Foundation, Kushi Foundation e One Peaceful World, escreveu mais de 40 livros; reside em Brookline, Massachussets e viaja por todo o Mundo a convite das mais diversas instituições.     Em Junho de 1999, o "Smithsonian Institution’s National Museum of American History" comemorou o seu trabalho nos Estados Unidos com a exibição "Michio Kushi Family Collection on the History of Macrobiotics and Alternative and Complementary Health Practices".

e-macrobiotica.com

 

 

Michio Kushi is a best-selling author and the acknowledged leader of the international macrobiotic community. He was born in Japan and currently lives in Massachusetts. He is the founder of the Kushi Institute, the East West Foundation and One Peaceful World.

 

 

cancer
www.shareguide.com/Kushi.html

In treating illness with dietary methods, it is important that the sickness be properly classified as predominantly yin or yang, or sometimes as a combination of both extremes. This is especially true with a life-threatening disease such as cancer. Yin, or outward centrifugal movement, results in expansion, while yang, or inward centripetal movement, produces contraction. We can see these universal tendencies in the human body as the alternating expansion and contraction of the heart and lungs, for example, or in the stomach and intestines during the natural process of digestion. Once the yin or yang determination is made, dietary recommendations can be more specifically aimed at alleviating the particular condition of excess. Location of the tumor in the body generally determines whether a cancer is more yin or yang. However, in some cases, cancer in a specific organ can take either a yin or yang form  ...

 

 

 

 

https://youtu.be/qEqrJYHkUDQ   -    Summer Conference 2012 - Macrobiotic Ways Of Understanding

 

 

 

2011

IL CORPO NON MENTE

2008

la dieta macrobiotica

2004
Iniziazione alla dieta macrobiotica
Cibo & destino
2003
La dieta per la prevenzione del cancro
Macrobiotica

1995 

obesità e dimagrimento
1993
Mondi dimenticati
Il ki delle nove stelle
1992
Pranoterapia macrobiotica
1991
Macrobiotica per  bambino e  famiglia
Alimentazione macrobiotica

equilibrare il cibo per la nostra salute

ibs - unilibro


1989
Gravidanza e macrobiotica
Il nuovo libro della macrobiotica

diabete e ipoglicemia

gravidanza e macrobiotica
1987

La nuova cucina macrobiotica
Teoria e pratica agricoltura naturale
1986
Il libro dei rimedi macrobiotici

1985

dieta e prevenzione del cancro
1983
Guardarsi dentro
1980
Medicina macrobiotica
1979
Il libro del do-in

 

 

libreriauniversitaria.it

in inglese


 

 

IL CORPO NON MENTE
La diagnosi orientale, antico sistema olistico di conoscenza, spesso riesce a scoprire la presenza di disturbi fisici ancor prima che si mani festino. Questo libro aiuta a comprendere e a utilizzare tale approccio naturale alla salute. Spiega innanzitutto quali sono i principi della medicina orientale. Poi insegna a rilevare e a capire i più comuni problemi di salute tramite la semplice
osservazione della bocca, delle labbra, dei denti, degli occhi, del naso, delle guance, delle orecchie, della fronte, dei peli, delle mani, dei piedi e della pelle. Numerose immagini e diverse tabelle di facile lettura aiutano a riconoscere rapidamente quali sono i segni della malattia, in modo da permettere di intraprendere un personale cammino verso il totale recupero del benessere psicofisico. "Il corpo non mente" costituisce una guida completa alla diagnosi orientale, un metodo antichissimo ma rivoluzionario, che consente di identificare e prevenire le malattie, salvaguardando contemporaneamente la salute e l'armonia psicofisiche.

ibs

 

 

guida al latte nascosto

Tutti noi abbiamo poca coscienza di quello che realmente passa dai nostri piatti per finire nei nostri stomaci. Per esempio, i consumatori abituali di prosciutto sono convinti di non mangiare carne perchè non vedono mai una bistecca e vi è chi pensa di seguire una dieta senza sale anche quando cosparge di parmigiano i suoi spaghetti insipidi.     A beneficio di noi tutti distratti, abbiamo preparato un elenco dei cibi che in varia misura e in modo più o meno celato contengono latte. Nel caso di prodotti dell'industria si tratta di latte in polvere. Siccome il latte inacidisce, tutti i prodotti industriali (pasticceria, merendine, prodotti da forno, gelati, ecc...) che lo contengono hanno bisogno di conservanti e additivi vari. Lo stesso vale per i cosmetici: quelli senza latte sono i più naturali. Probabilmente questo elenco è tutt'altro che completo     ...

ivu.org  -   vegan3000.info  -   promiseland.it

 

 

MEDICINA MACROBIOTICA  Questo libro, scritto da uno dei più illustri pionieri del movimento olistico internazionale, costituisce una vera e propria sfida alle istituzioni mediche convenzionali perché riconoscano l’approccio macrobiotico alla malattia e alla cura.
nonsololibri.net


Macrobiotica deriva dall'unione delle parole greche: "makros" e "bios". Il suo significato è letteralmente: lunga vita, grande vita, vita piena.
Chi ha fatto ha fatto conoscere la Macrobiotica in tutto il mondo?
- George Ohsawa (medico e filosofo giapponese)
- Michio Kushi
Il principio fondamentale della macrobiotica è che tutto il cibo da noi consumato si suddivide in due gruppi Yin (acido - per es:latte, yougurt, frutta, tè, spezie ecc) e Yang (alcalino - per es:sale, carne, pesce, pollo, uova ecc). Questi due principi sono opposti ma allo stesso complementari, infatti la loro assunzione equilibrata mantiene l'armonia tra mente e corpo.
Esistono comunque dei cibi "bilanciati" quali ad esempio i cereali, i legumi e i semi oleosi.

66.71.134.38/_macrobiotica_.php


if you live in a tropical climate, you can eat more tropical foods such as spices, tomatoes, peppers, avocados and aubergines than someone who lives in a more northern country. It’s where you currently live that is important – if you were born in a hotter climate and now live in a cooler one but continue to eat lots of tropical foods, a macrobiotic consultant would say that you’re likely to feel cold a lot of the time and not function at your optimum. You need to give your body the foods it needs to adjust to the new climate.

thenational.ae - 2009

 

 

¿Cuál es su meta para el futuro?
Seguir este sueño. En primer lugar, un entendimiento mejor de los alimentos y del medio ambiente animaría al ser humano a evolucionar de forma pacífica y espiritual. En segundo lugar, cambiaría el sistema económico e industrial para usar nuevas tecnologías que no contaminen. Como tercer punto crearía un gobierno mundial y como cuarto punto desearía una raza humana espiritual y que esta civilización espiritual poblara el mundo entero. ¡Esto es mi sueño y en el fondo es su sueño y el sueño de todo ser humano!

 

¿Qué significa “michi” (el camino)?
Mi nombre! (se ríe). También es el camino del universo, o el Yin y el Yang. Michi significa interpretar y actuar de esa manera. Sin embargo, de una forma conceptual, pensar que debería hacer esto o lo otro no es nada bueno. En su lugar, los actos y pensamientos correctos deberían surgir de una forma natural. Para que esto ocurra, tenemos que comer bien. En una persona “sana” esta armonía brota sin ningún planteamiento previo, como un acto natural. Esto es michi.
A través de una mayor comprensión del alimento y del medio ambiente animaría a la humanidad a desarrollarse en la paz y espiritualidad... este es mi sueño.

buenasiembra.com.ar

 

 

 

 

aveline tomoko kushi 1923-2001

Macrobiotics Founder Dies of Cancer at 78

Aveline Kushi, a leader of the health food movement who helped found one of the nation's first naturalfood stores, has died following a lengthy battle with cancer. She was 78. With her husband, Michio, the Japanese-born Kushi was a leading proponent of alternative medicine and of macrobiotics, the belief that eating a mostly vegetarian diet of organic grains and produce, affects far more than physical health.

Practitioners believe that eating meat and processed foods contributes to aggression and disharmony not only in individuals, but in whole societies, undermining prospects for world peace.

Kushi was diagnosed with cancer of the cervix about nine years ago.

In the early 1960s, the Kushis moved from New York to the Boston area, where they formed study groups to discuss diet and its effects on health and world peace.

The groups generated demand for natural and organic foods, and in 1966 Aveline Kushi opened Erewhon, a shop in Brookline named for a utopian novel by British philosopher Samuel Butler. She shortly afterward opened a branch in Los Angeles. She sold the company in 1983. She was born in Yokota, Japan, and came to the United States in 1951.

In 1978, the couple founded the Kushi Institute, a school to teach macrobiotics. Thousands have attended the institute's courses and those offered by a sister school in Amsterdam, Netherlands. The Massachusetts school moved to Becket, Mass., in 1990.

Christine Akbar, a Kushi family spokeswoman, said Aveline Kushi underwent traditional radiation therapy after learning she had cancer. When the cancer spread to her bones, she was told there was no other conventional treatment available, Akbar said. Kushi relied on acupuncture and other Eastern medicines and the cancer was in remission for several years.

Besides her husband, she is survived by four sons, 13 grandchildren and seven siblings.

A daughter died of cancer in 1995.

 

 

COMMENT by Dr. Stephen Byrnes

It is, of course, sad when another dies of cancer. What should be highlighted here, however, is the fact that Mrs. Kushi, as well as one of her daughters (presumably also following a macrobiotic diet), died of  cancer and that the macrobiotic diet is presented as an ideal way to PREVENT (and sometimes TREAT) cancer.  Though no diet offers 100% protection against any disease, the claims for macrobiotics are highly suspect given the unfortunate reasons behind Kushi's passing. I feel that I should point out here what most of the public does not know concerning macrobiotics:  many of its adherents smoke--quite heavily--as well as drink large amounts of coffee. Tobacco is viewed as a "yang" substance in macrobiotic philosophy.  Anne Louise Gittleman, in her book Your Body Knows Best, commented on these strange practices in macrobiotics (Gittleman used to be an adherent and got very sick in the process) and attributed  them to practitioners needing stimulants because of what was lacking in the diet:  adequate fat and protein.

 

 

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mercola.com

 

 

 

 

 

 

Reazioni per via elettrochimica
Già dagli anni ’’60, per opera dello scienziato e filosofo giapponese George Ohsawa (Nyoiti Yukikazu Sakurazawa), conosciuto in tutto il mondo per aver diffuso la teoria e la pratica della Macrobiotica, si hanno notizie di reazioni nucleari a debole energia ottenute tramite processi chimici o fisici indotti da un operatore esterno.
George Ohsawa, in collaborazione con il suo allievo Michio Kushi e altri, negli anni 1963-64 è riuscito a sintetizzare atomi di Ferro con particolari caratteristiche fisico-chimiche: questi isomeri, ottenuti in molti modi diversi (tramite circuiti elettrici fatti con materiali di facile reperibilità e a basso costo, partendo da Carbonio e Ossigeno, mostravano interessanti proprietà, per esempio quella di arrugginire con difficoltà, oltre a reagire meno al calore.
Nel corso degli stessi esperimenti attraverso uno spettroscopio sono state osservate altre reazioni di questo tipo, per esempio il passaggio da Sodio a Potassio o quella da Carbonio a Boro ...

luca chiesi - www.nexusitalia.com

 

 

"The practicality of macrobiotics is that it can be practiced by anyone, anywhere, every day. It does not require a special time taken from everyday life to practice it. It is an integral part of everyday life. For these reasons, it is the ultimate self-improvement vehicle."
George Ohsawa

 

 

 

 

 

A Sensible Way of Eating?
Michio Kushi is leader of a worldwide macrobiotic movement.
Ohsawa developed macrobiotics in the early 1900s and claimed to have cured himself of tuberculosis with it.
Today, in his many books and on his Web site, Macrobiotics Online, Kushi points to the modern diet and lifestyle as the cause of modern disease. He urges the return to the way our ancestors ate for centuries: the consumption of whole
unprocessed foods, simply prepared, in season and locally grown.

He calls this “a sensible way of eating” and offers it as an answer to the epidemic of health problems.
tele-management.ca - 2013

 

 

 

 

ebola

Since the end of World War II, the planet has been beset with a series of grave crises, including the nuclear arms race, chronic and degenerative disease, and climate change. The macrobiotic approach has offered a healthy, peaceful way to resolve each of these challenges. The most recent crisis—the Ebola epidemic raging in West Africa—has now started to spread to the United States and Europe and threatens to become a global pandemic. At the present time, there is no effective medical treatment for Ebola, and no comprehensive dietary guidelines by WHO, CDC, governments, or other bodies.
mk - kushiinstitute.org  -  2014

 

 

*

 

 

Lawrence Kushi

"I think there's good evidence to say, 'Yes, some raw foods, like salads, are a good thing,'" says Lawrence Kushi, associate director for etiology and prevention research at Kaiser Permanente in Northern California. "A lot of other foods benefit from being cooked."
Kushi is more open-minded about alternative food approaches than some scientists.
His father, Michio Kushi, helped introduce macrobiotics to North America. Macrobiotics is a philosophy of diet and wellness that relies primarily on whole grains and vegetables.
Kushi says that water-soluble vitamins, such as C and B, are leached out of foods when cooked. But sauteing foods in a little oil improves the body's uptake of fat-soluble nutrients such as the carotenoids found in tomatoes, greens, and orange fruits and vegetables. "Having a variety of preparations is the way to go he says.

kim pierce - sun-sentinel.com

 

 

 

 

 


Michio Kushi 1926-2014
We are deeply saddened to announce that Michio Kushi, macrobiotic educator, natural foods pioneer, and founder and chairman of Kushi Institute, passed away in Boston where he lived on Sunday, December 28. He was 88.

He lived a long and fulfilling life and dedicated himself to the realization of one healthy, peaceful world.
He leaves behind his wife, Midori Hiyashi Kushi; four sons, Norio, Haruo, Phiya, and Hisao and their families; and thousands of students, individuals and families he counseled; and friends and associates whose lives he touched over the last sixty years ...
fb/kushi institute - 28 dic 2014

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As you know macrobiotics has helped thousands of sick people; but this is kindergarten.   The purpose of macrobiotics is to become free to change all of this world into what we want - unhappiness to happiness, sickness to health, war to peace, misery to love.   When you attain this freedom you become the children of the Kingdom of Heaven.
michio kushi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

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http://lamiamacrobiotica.wordpress.com

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